Sjamanistische reis NEPALjuli 2010

Een van Searching Deers leerlingen leest begin dit jaar boeken over Nepal en treft daarin foto's van Sadhoe's, de heilige mannen van het hindoeïsme, van Hanuman, de aapgod en van de crematieplaatsen van Pashupatinath. Het raakt haar zodanig dat ze besluit een reis naar Nepal te willen maken en als ervaren Nepal-reiziger stelt Searching Deer voor hiervan een sjamanistische reis te maken, samen met nog een tweede leerling. Searching Deer heeft op zijn vorige reis een tweetal sjamanen mogen ontmoeten en ons doel is wederom sjamanen te kunnen ontmoeten.

Vanuit een eenvoudig maar goed pension te Kathmandu worden talrijke kleurrijke winkeltjes bezocht en kennisgemaakt met het dagelijkse leven. Het is moessontijd en dus niet het hoogseizoen voor toeristen. Toch zie je veel trekkers die vanuit de Kathmanduvallei ook naar Pokhara gaan om evt. aan een trekking deel te nemen.

Vriendelijke arme mensen, straatkinderen, druk en lawaaierig verkeer met af en toe een heilige koe op de weg. Waterbuffels aan het meer en door de straten. Veel indrukken. Een bijzonder bezoek aan Bodnath Een grote stoepa (tempel) op een groot plein waar vele, vooral Tibetaanse pelgrims kloksgewijs omheenlopen om te bidden. Bidden is zo verweven met alles wat men doet of waar men gaat. Vele offerandes op straat en in tempels. Sylvia ontmoet haar 1ste Sadhoe. Een vriendelijk gesprek, een zegen en een foto voor een koek.

In Swayambhunath , een boeddhistisch tempelcomplex, ontmoet ze apen en "krijgt" ze van een aap een ruwe bergkristal. Een groet van Hanuman?

Aan de Bagmati-rivier die uitkomt in de Ganges vinden de crematies plaats. Overledenen worden tegen de kade aangelegd, familie neemt afscheid terwijl op een stenen plateau houtblokken gelegd worden voor de crematie. Het lichaam wordt erop geplaatst en overdekt met hooi/stro. Allereerst wordt de mond aangestoken en dan het lichaam. Als het bijna verbrand is wordt de brandstapel in de rivier geschoven om af te drijven naar de heilige Ganges. Tussen deze crematieplechtigheden lopen gidsen, toeristen, marktverkopers en pelgrims door. Kinderen springen naast de overleden in het water om te zwemmen in een vervuilde rivier. Dood en leven vormen hier 1 geheel, een natuurlijk proces. In de grotten ernaast wonen de sadhoe's.

In Pokhara ontmoeten we Chandra, een genezeres die afgestemd is op Shiva. We krijgen een uitnodiging om met haar naar het dak te gaan van haar hotel waar zij haar tempel voor Shiva heeft. We ontvangen een healing. 5 Jaar geleden besloot ze te kiezen voor dit pad en samen met haar moeder ging ze op zoek naar een ritueel mes voor haar inwijding. De volgende dag ontvangen we wederom een healing en als dank zingen we voor haar: ohm namaha shivaha. Ze is geraakt maar toont het niet zo.

Ook in Pokhara weet Searching Deer contact te leggen met een Tibetaanse tolk Migmar die ons naar een Tibetaanse gemeenschap brengt waar twee sjamanen (78 en 69 jaar) wonen. De prachtige oude man van 78 heeft een woning die beheerd wordt door de organisatie van M. Palin. Zijn organisatie zet zich in voor behoud van religieus en cultureel erfgoed van landen als Tibet, Nepal, India, Bhutan

Wij drinken thee en op de vraag van Searching Deer om extra kracht voor de inwijding van de 12 sjamanen voor 2012 antwoordt hij dat er voldoende kracht zal zijn dankzij de wisselwerking tussen Searching Deer en de door hem ingewijde sjamanen. Immers, hij deelt zijn kennis en zijn studenten zijn geconcentreerd en toegewijd. Hij houdt ons voor: "Blijf altijd vriendelijk en moedig de mensen aan". Voor de volgende dag worden we voor een ceremonie uitgenodigd.

Een bijzondere gebeurtenis. Intiem, ontroerd. Ik mag zijn wie ik ben op mijn manier. Dat wordt hier stevig verankerd!

We krijgen o.a. de boodschap dat ieder van ons 1 Kracht dient te kiezen om tot te bidden. Hierop te vertrouwen. Je persoonlijkheid los te laten om volledig open te staan . Dan raken we ook niet vermoeid. God kan zich in vele gedaanten aan je tonen: arm en sober / mooi en glimmend.

Ook brengen we een bezoek aan de jongere sjamaan die samenwoont met vrouw en kind(eren). Hij wordt door de bewoners het meest bezocht. Ook daar ontvangen we een uitnodiging voor een ritueel de volgende dag. We ontvangen dure medicinale thee en de sjamaan gaat in trance.

Drie bijzondere, intensieve ontmoetingen in 2 dagen tijd. Voldoende om te laten bezinken gedurende de 11 uur durende terugreis naar Kathmandu. Een hoogtepunt van de reis. De dagen nadien bouwen we af en zaterdag zijn de leerlingen klaar om weer naar Nederland te vertrekken. Searching Deer reist na enkele dagen door naar Thailand.

Sylvia van Erning
Ingewijd als sjamanca 'Roaring Lion'